Artikel afbeelding

Vijf manieren waarop accountants startende ondernemers kunnen helpen bij belastingen

Als startende ondernemer of ZZP’er moet je met een hoop dingen rekening houden. Dit kunnen ook dingen zijn waar je zelf misschien niet zo veel kennis van hebt, zoals de verschillende belastingen die er bij komen kijken. Een accountant kan je helpen de belastingaangiftes in goede banen te leiden.

1. Belastingaangifte

Als ondernemer moet je apart verschillende aangifte. In uw aangifte vermeldt je de winst uit onderneming, de omzet of de inkomsten. Welke belastingaangiftes van belang zijn hangt van het soort bedrijf dat u heeft. Ook kan het zijn dat je extra aftrekposten kunt gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld ook de zelfstandigen- en startersaftrek, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Een accountant weet precies waar je op moet letten.

2. Loonheffing

Heb je personeel in dienst? Dan moet je loonheffingen inhouden op het salaris. De loonheffingen bestaan uit de loonbelasting, de premie volksverzekeringen, de premie werknemersverzekeringen en de inkomstenafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Een accountant kan u helpen bij het aanleggen van de loonadministratie en het verrekenen van de teruggave BTW.

3. Omzetbelasting

Als ondernemer moet je belasting betalen over de inkomsten die je uit werkzaamheden haalt. Dan kan zelf al nodig zijn als je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent. Bijvoorbeeld als je wel omzet hebt, maar geen of weinig winst maakt. Soms is een verklaring nodig waarin staat dat je ondernemer bent voor de btw, dit heet een 'Verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige'. Een accountant weet precies weet precies waar je wel of niet belasting over moet betalen.

4. Inkomstenbelasting

Als ondernemer moet je ook inkomstenbelasting betalen als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Op het moment dat je bedrijf zich afspeelt in het economisch verkeer en als je winst verwacht bijvoorbeeld. Als je activiteiten zich voornamelijk afspelen binnen de hobby- of familiesfeer ben je geen ondernemers voor de inkomstenbelasting.

5. Startersbegeleiding

Het is nogal wat, al die belastingen die erbij komen kijken als startende ondernemer. Veel accountants bieden dan ook speciale startersbegeleiding aan. Juist in de beginfase is het belangrijk alles goed aan te pakken. Naast belastingen en loonadministratie kan een accountant ook helpen bij het opstellen van een ondernemingsplan, het kiezen van de rechtsvorm, het bedenken van de strategie en het uitvoeren van analyses. Ook kunnen zij optreden als deskundig gesprekspartner bijvoorbeeld bij de bank.

Op July 31, 2018