Ondernemen vanuit de werkruimte thuis

Veel mensen starten vanuit huis met hun onderneming. Daarbij komen diverse vragen op.

De vraag is of het is toegestaan om thuis een onderneming te starten. In de meeste gevallen zal het geen probleem zijn, maar toch is het belangrijk vooraf goed op te letten. In sommige gevallen kan de onderneming op grond van het bestemmingsplan van de gemeente verboden zijn. Dit kunt u het beste navragen bij uw gemeente. U moet dat zeker doen als uw onderneming veel aanloop van klanten heeft, geluid of geuren veroorzaakt of andere soorten verontreiniging.

Ook moet u even nakijken of u in uw huis mag ondernemen van de verhuurder of van de hypotheekbank. Soms moet er namelijk vooraf toestemming gevraagd worden.

Voor wat betreft de belastingen zijn er ook allerlei regels. In principe is uw woning privé en kunt u dus geen kosten aftrekken van uw bedrijfswinst.

Onder bepaalde voorwaarden is toch aftrek mogelijk, namelijk in de volgende situatie:
1. De ruimte die u gebruikt is gescheiden van het woondeel en voorzien van eigen ingang/opgang en zelfstandig bruikbaar door derden (dus bijvoorbeeld voorzien van sanitair)
2. U verdient van uw inkomen minimaal 70% vanuit die ruimte of minimaal 30% in die ruimte als u geen andere ruimte heeft.

Het zal duidelijk zijn dat door deze voorwaarden een heleboel mensen geen aftrek hebben.
Stel u gebruikt een slaapkamer als kantoor voor de zaak: geen aparte ingang, dus meestal geen aftrek.
Stel u gebruikt een verbouwde garage als praktijkruimte: veelal geen aftrek, wanneer er geen apart sanitair is geplaatst.
Stel u gebruikt een verbouwde garage met sanitair voor uw kapsalon die u naast uw baan runt: veelal geen aftrek wanneer de inkomsten uit de kapsalon te laag zijn ten opzichte van uw baan in loondienst.

Als u toch iets kunt aftrekken dan moet u bepalen welk deel van het totaal aan kosten gebruikt wordt voor de zaak. Vervolgens kunt u dan deels deze kosten zoals verzekering, energie, huur, inrichting etc. aftrekken van de winst.

Op July 24, 2009