Extra belastingvoordeel voor ondernemers met een meewerkende partner

Bij heel veel ondernemers in het MKB werkt de partner ook mee in de zaak. Soms is dat alleen ondersteunend, maar soms gaat dat meewerken heel ver en worden er veel werkuren in de zaak gestopt. Wat kunt u doen om hiermee voordeel te behalen? Er zijn vier mogelijkheden. Wat het beste is in uw situatie, hangt af van de omstandigheden. Goed advies is dus belangrijk.

1. Meewerkaftrek
De meest voor de hand liggende mogelijkheid is de meewerkaftrek. Wanneer de partner meer dan 525 uur werkt, dan mag de ondernemer zelf hiervoor meewerkaftrek toepassen. Hoe meer werkuren van de partner, hoe hoger de aftrek. De aftrek heeft alleen zin als er winst is. De aftrek is namelijk minimaal 1,25 % en maximaal 4 % van de winst. De partner die meewerkt krijgt zelf dus geen voordeel.

2. Zelfstandige arbeidsbeloning
U kunt uw meewerkende partner wel echt belonen door een arbeidsbeloning toe te kennen. Deze kunt u dan aftrekken van de winst en is belast bij uw partner. Als u behoorlijk winst maakt, kunt u belasting besparen doordat uw partner in een lager tarief valt. De arbeidsbeloning moet wel minimaal 5000 Euro zijn.

3. Arbeidscontract

U kunt uiteraard ook een echt arbeidscontract afsluiten en loon uitbetalen. Dit heeft als nadeel dat er eigenlijk een gezagsverhouding moet zijn, dat sociale verzekeringen (WW, WAO) soms niet mogelijk zijn en dat de rompslomp op administratief gebied vrij groot is, zeker als u nog geen ander personeel heeft. Voordeel is dat u net als bij zelfstandige arbeidsbeloning de kosten kunt aftrekken van uw winst en bij de partner tegen een lager tarief belast is (of moet zijn).

4. Oprichting van een man/vrouw firma.
Dit is de meest vergaande vorm van samenwerking. De winst wordt dan verdeeld over beide partners. Onder voorwaarden heeft u beide recht op zelfstandigenaftrek, startersaftrek, oudedagsreserve etc. De verdeling moet zakelijk zijn en de samenwerking op gelijkwaardig niveau. Belastingtechnisch is dit de meest voordelige vorm. Nadelen zijn er ook: beide firmanten zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden. Soms kunnen huwelijkse voorwaarden een belemmering vormen voor oprichting van een man/vrouw firma.

Op July 24, 2009